Світ втомився від війни в Україні. Звістки про зруйновані будинки та загиблих цивільних стали звичними. Гучно оголошена контрнаступ Української армії, яка обговорюється західними ЗМІ з таким натхненням і детальністю, ніби це серія Netflix, насправді виявилася «не досить швидкою» та не такою активною, як очікувалося. Усе це на тлі зростання цін для населення в Європі та інших економічних «незручностей» дратує та викликає відчуття, що «пора закінчувати». Заклики до мирних переговорів чути знову та знову звідусіль. Мирні переговори, які «розумно» передбачають поступки Кремлю та здачу українських територій Росії.

Для мешканця України давно зрозуміло, що ця війна не про території, а переговори про мир з Росією – не більше ніж ілюзія. Для мешканця мирної Європи це, здається, не так очевидно.

«Стосовно чоловіків, більшість злочинів полягає в сексуальних катуваннях, і зазвичай це катування геніталій, отже, це вид покарання [за те, що українець], і це в якомусь роді виключає можливість мати дітей», – сказала Анна Микитенко, старший юридичний консультант та менеджер з України в Global Rights Compliance, повідомляючи CNN про тортури в ув’язненнях в Херсоні https://amp.cnn.com/cnn/2023/08/02/europe/kherson-detention-centers-torture-report-intl/index.html. «На основі тенденцій, які ми бачили, чим довший був окупаційний період, тим більш жорстокі були злочини, і тим більше злочинів було скоєно», пояснює Микитенко.

Кожен раз після звільнення окупованих територій світу відкриваються жахливі факти російських воєнних злочинів або, правильніше сказати, нелюдських жорстокостей. Так було в Бучі, Ізюмі, Бородянці …

Після звільнення Херсона (однієї з регіонів, які вимагаються Росією), міжнародні гуманітарні юристи, які підтримують розслідування воєнних злочинів України, неодноразово публікували докази існування Камер Масових Катувань, які були сплановані та прямо фінансувалися Російською державою (дивіться, зокрема, https://globalrightscompliance.com/2023/03/02/new-torture-chamber-evidence-uncovered-from-liberated-kherson/)

Згідно з новим звітом, опублікованим 2 серпня 2023 року, було принаймні 35 ув’язнень у звільненій Херсонській області, де українців катували та зґвалтували. https://globalrightscompliance.com/2023/08/03/new-evidence-reveals-widespread-torture-and-sexual-violence-used-by-russians-in-kherson-torture-chambers/

Матеріал був складений Мобільною групою справедливості, частиною Atrocity Crimes Advisory Group, спонсорованої Великою Британією, ЄС та США, і створеною міжнародною юридичною фірмою та фондом з прав людини Global Rights Compliance для підтримки Генеральної прокуратури України.

Він виявляє нові докази жахливих сексуальних з

лочинів, скоєних російськими військовими в ув’язненнях Херсона. Електровиштовхи геніталій, погрози відсічення геніталій та змушування спостерігати за зґвалтуванням іншого ув’язненого іноземним предметом, вкритим презервативом, серед сексуального насильства, яке застосовувалося проросійськими злочинцями.

Звіт додає, що задуха, водоліквання, жорстокі побиття та погрози зґвалтуванням були іншими техніками, які поширено використовувались проти жертв російськими охоронцями в камерах тортур в Херсоні, згідно зі спеціальною підрозділом. Микитенко говорить, що ці зразки зґвалтування та тортур свідчать про намір Росії винищити українську ідентичність. «Є своєрідний намір знищити або ліквідувати українську ідентичність, тому що в деяких випадках можна бачити, що тих, кого зловили або майже полювали, були українськими прапорами або іншими державними символами», – вона сказала.

Коментуючи докази, Вейн Джордаш КС, керуючий партнер та співзасновник Global Rights Compliance поділяє подібну думку: «Тактики тортур та сексуального насильства, які виявляє прокуратура з ув’язнень Херсона, свідчать про те, що план Путіна згасити українську ідентичність включає ряд злочинів, що нагадують геноцид. Принаймні, малюнок, який ми спостерігаємо, є узгодженим з цинічним та обчисленим планом гумілювати та тероризувати мільйони громадян України, щоб підкорити їх диктату Кремля».

Росія неодноразово заперечувала звинувачення в тортурах та порушенні прав людини в Україні, незважаючи на переважні докази на користь протилежного, які досліджували, складали та ділилися міжнародні організації з прав людини та новинні організації. Російські посадовці ще не прокоментували звіт.

Навпаки, вони офіційно легалізували ці злочини в Росії.

Мало хто знає, що нещодавно, 31 липня 2023 року, ГосДума (російський парламент) прийняла Федеральний закон № 395 «Про порядок застосування норм Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації на територіях Донецької Народної Республіки, Лугансько

ї Народної Республіки, Запорізької області та Херсонської області» [http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202307310011].

Стаття 2, п.2 документа зазначає: «Дія не вважається злочинною та підлягає каранню» навіть якщо вона містить ознаки злочину за Кримінальним кодексом Російської Федерації, але «була спрямована на захист інтересів Російської Федерації». Фактично, цей Закон дозволяє звільнити від відповідальності навіть зґвалтовника, педофіла, терориста або наркоторгівця.

Ще у грудні 2022 року, проект згаданого закону викликав обговорення в російській опозиційній пресі. Російський адвокат Михайло Беняш (визнаний іноземним агентом в Росії) тоді нагадав «Три мушкетери» Олександра Дюма та папір, виданий кардиналом РІШЕЛЬЄ: «Це за моїм наказом, і задля добра держави, що власник цього зробив те, що він зробив». Це смішно. Держава власне каже: «Вчиняй будь-який злочин на захист моїх інтересів, я пробачу тобі все» – це повне знищення закону, сказав Беняш.

Опозиційні адвокати та представники організацій з прав людини тоді хоча б обговорювали це. Сьогодні ніхто не помітив, що документ вже набув статусу Закону.

Отже, говорячи про території, ми повинні чітко розуміти, що російська окупація означає не просто зміну прапора чи назви міста, це також означає катування, зґвалтування та відсутність прав для людей на цих територіях.

Але чи можна припустити, що така свавілля не відбудеться, якщо ці території будуть універсально визнані російськими? Чи можна?

– Дуже сумнівно.

Лише один приклад.

Минулої весни (2022) в маленькому містечку Єфремов, Тульська область, 13-річна російська дівчинка, Маша Москалєва https://en.m.wikipedia.org/wiki/Masha_Moskalyova_case, намалювала антивоєнний малюнок на уроці мистецтва в школі. Там були зображені російський та український прапори – один мав напис “Ні війні”, інший – “Слава Україні”, жінка з дитиною, що стояли між двома прапорами, ракети, що летять до них з боку російського прапора. Вчитель мистецтва видала школярку директору, який в свою чергу повідомив поліцію.

1 березня 2023 року батька Маші, Олексія Москалєва (він виховує доньку сам) було відправлено до слідчого ізолятора, а Машу відправили до “центру реабілітації” – місця, куди діти потрапляють з родин.

28 березня 2023 року він був засуджений до двох років після звинувачення у дискредитації збройних сил.

Дитячий малюнок …

Два роки в’язниці …

Росія розпочала безпрецедентне придушення незгоди під час своєї інвазії на Україну, яке поширилося і на освіту. Вчителька англійської мови Ірина Ген, 45 років, отримала умовний термін на п’ять років і була позбавлена права працювати в державній школі за розповіді учням про військові злочини в Україні (2022) https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/08/04/russian-teacher-sentenced-telling-students-war-crimes-ukraine/. Колишнього вчителя історії Нікіта Тушканова, 29 років, засуджено до п’яти з половиною років у колонії за критику війни в Інтернеті (2023) https://therussianreader.com/2023/05/13/2414/.

Список продовжується

“Український неонацизм зовсім не пряма копія німецького націонал-соціалізму, це в основному нове явище, це ослаблена національна лінгвістична культурна насильство агресивного меншинства [маючи на увазі українців] над більшістю [маючи на увазі росіян]” – Це не просто черговий пропагандистський наратив, який озвучують російські посадовці, але витяг з нового підручника з історії Росії – єдиний підручник для 10 та 11 класів (17-річні).

Новий підручник з історії, нещодавно випущений в Москві, вже отримав широке відгук в пресі (див. Особливо The Guardian https://amp.theguardian.com/world/2023/aug/08/russia-releases-history-schoolbook-praising-ukraine-invasion)

У книзі є багато іншого, але я хочу звернути увагу читача на наступне. Підручник з історії описує Україну як “штучну державу”, наслідуючи довгий есе Путіна “Про історичну єдність росіян та українців” https://en.m.wikipedia.org/wiki/On_the_Historical_Unity_of_Russians_and_Ukrainians, який стверджує, що “Росію обікрали, дійсно”, коли Україна здобула незалежність у 1991 році. До цього моменту.

Ця ідея, яка зараз закріплена в офіційному державному підручнику, дуже важлива для розуміння безглуздості та утопії “мирних переговорів” з нинішнім режимом Росії.

Якщо одна держава вважає іншу штучною, вважає державність іншої країни фальшивою, то про які переговори ми можемо говорити?

Багато хто хоче, щоб Україна зробила поступки Росії сьогодні заради довгоочікуваного миру. Але чи хтось задавав собі питання, чи зацікавлений пан Путін у будь-якому мирному угоді?

6 липня 2023 року NBC повідомила https://www.nbcnews.com/news/amp/rcna92610 про “тиху дипломатію, що відбувається за лаштунками”, де брали участь колишні посадовці США та видатні росіяни, близькі до Кремля, а також зустріч з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, у спробі підготувати ґрунт для переговорів щодо завершення війни в Україні. Після цього видання, на Вікі-сторінці американського дипломата Річарда Н. Гааса в розділі “Погляди на зовнішню політику” з’явилася нова інформація з його біографії: “У квітні 2023 року колишні посадовці США, зокрема Річард Хаас, Чарльз Купчан, Томас Грехем та Мері Бет Лонг, серед інших, повідомили про неофіційні зустрічі з російським дипломатом Лавровим.”

27 липня 2023 року Moscow Times випустила ще одне видання з інтригуючою назвою “Колишній посадовець США ділиться деталями таємної ‘дипломатії 1,5 рівня’ з Москвою” https://www.themoscowtimes.com/2023/07/26/former-us-official-shares-details-of-secret-track-15-diplomacy-with-moscow-a81972

Це було насправді інтерв’ю з одні

єю з осіб, яка безпосередньо брала участь у цих переговорах. Ім’я колишнього посадовця США не розголошувалося (але більшість експертів називає Томаса Грехема). Він сказав багато. Я даю вам дві короткі цитати:

“Путін є основною перешкодою до всього прогресу”, – сказав він. “Адміністрація США зробила принаймні одну спробу говорити з Кремлем, але сам Путін відмовився”.

“З його точки зору, сидячи навпроти старших посадовців Кремля та радників, було очевидно, що найбільша проблема полягала в тому, що росіяни не могли сформулювати, чого саме вони хотіли та потребували”.

Під час публічної дискусії у норвезькому місті Арендал у вівторок, 15 серпня, Стіан Йенссен, керівник офісу Генерального секретаря НАТО, висловив думку, що Україна може потенційно приєднатися до Альянсу в обмін на свою територію https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/jl7V5e/aapner-for-at-ukraina-avgir-territorium-i-bytte-mot-nato-medlemskap

Офіційний представник Кремля – заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв відразу відреагував: “Ідея цікава. Єдина проблема в тому, що всі нібито їхні території дуже суперечливі. І щоб увійти в блок [НАТО], Київським владам доведеться відмовитися навіть від самого Києва, столиці Давньої Русі” – він написав на своєму каналі в Телеграмі https://t.me/medvedev_telegram/374

Українці хочуть миру більше за всіх, але вони не хочуть України без українців. Уважно подумайте, чи потрібна Європі така країна, географічно розташована в європейському тілі.